A legkisebbek ellátása évszázadokon át hagyományosan a család keretei között, az anya feladata volt.

A csecsemő-kisgyermek fejlődése szempontjából a korai ellátásnak óriási jelentősége van! A születést követő három, négy év a pszichológiai ”én” megszületésének ideje. Egy rendkívül összetett és bonyolult neurális, pszichés, szomatikus fejlődés, szerveződés zajlik ekkor, amit döntően a gyermeknek – a környezetében megélt – személyes tapasztalatai stimulálnak. A gyermek legmélyebb rendszereinek (kémiai folyamatok, személyiség stb.) strukturálódása szempontjából, a korai ellátás minőségének meghatározó szerepe van.

Azoknak, akik ebben az időben átvállalják az anyai feladatokat, a kis-gyermek ellátását, érezniük kell ennek mérhetetlen felelősségét. Szakmai, emberi oldalról nézve minden korai, intézményes napközbeni ellátás alternatívája az anyai ellátásnak. Érdemes ezek működését, szakmai minőségét átgondolni, hisz életünk legfontosabb kincsét bízzuk rájuk, méghozzá életének legérzékenyebb időszakában, tudva azt, hogy amit ott személyes tapasztalatként gyermekünk megél, az későbbi életét döntően meghatározza.

Ebben a rovatban részben az otthoni ellátásról, részben azokról az ellátási formákról lesz szó, melyek a korai években időlegesen átvállalják az anyai feladatokat, vagy azok bizonyos részét, segítik azt.

Korai ellátás, az ellátás alternatívái